Oluet,  Ulkomailla

Tallinn Craft Beer Weekend

Tallinna. Olutfestivaali. 40 panimoa. 8 olutta per panimo. Haaste vastaanotettu.

Toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Tallinnassa pidettiin neljäs kansainvälinen pienpanimoiden festivaali, jonka järjestää Põhjalan panimo. Kaksipäiväinen tapahtuma on niin suosittu, että lippujen tullessa myyntiin puoli vuotta ennen tapahtumaa ne varattiin päivässä loppuun. Me arvoimme hetken ja jäimme ensin ilman lippuja. Mutta onneksi lippuja vapautui seuraavina päivänä myyntiin ja saimme omamme.

Viime perjantaina suuntasimmekin kohti Tallinnaa olutmaistelun nimissä.

Tapahtumapaikka ”kulttuurikattila”

Tapahtuma järjestettiin kulttuurikeskus Kultuurikatelissa. Paikka yhdisti hienosti uutta ja vanhaa miljöötä ja oli erittäin hyvä tällaiseen tapahtumaan. Matkaa satamaan ja keskusten hotelleihin oli alle kilometri, joten ei tarvinnut arpoa miten paikalle pääsee.

Tämä oli neljäs järjestetty, aiemmin tapahtuma on ollut pienempi. Tänä vuonna väkeä oli jo ehkä hieman liikaa. Jonot kuitenkin vetivät ihan hyvin kun ei olla Suomessa. Toisaalta hyvin suomalaiset tykkäsivät jonottaa 😀

Paikalla oli siis todella paljon suomalaisia olutharrastajia. Tosin olihan tämä myös luonteeltaan erilainen kuin Suomen vastaavat. Täällä sai juoda 60e päivälipulla tai 100e 2 päivän lipulla niin paljon kuin halusi. Toisaalta tapahtuman luonne oli maistelu eikä juominen eli laatu ennen määrää.

Esillä oli 40 panimoa pääosin Euroopasta, mutta myös USA:sta. (Ilmeisesti lopullinen määrä oli 43.) Jokaisella panimolla oli 2 hanaa pisteellään. Illan puolivälissä hanat vaihdettiin ensimmäisten loppuessa. Ja toisena iltana sama juttu. Joten kokonaisolutmäärä oli noin 40×8 = 320. Parit oluet olivat samat molempina iltoina eli erilaisia oluita oli käytännössä reilut 300. Tämä on paljon olutta. Aiemmin olutmäärä on ollut sellainen, että yksi ihminen on ehtinyt kiertää juuri ja juuri kaikki hanat läpi illassa.

Oluen lisäksi sisäpihalta löytyi food truck court. Eli kuutisen ruokarekkaa tarjoilemassa oluen kanssa sopivaa street foodia. Perjantaina kävimme syömässä hampurilaiset. Olivat erittäin hyvät. Ainoa ongelma oli liian alimitoitettu kapasiteetti väkimäärään nähden. Me pääsimme jollain 30 minuutin odottelulla, mutta myöhemmin oli ilmeisesti paljon pidempää jonotusta.

Miltä oma lista näytti?

Olin etukäteen listannut festivaalin sivulta noin 80 olutta mitä haluaisin maistaa. Paikanpäällä kuitenkin totesimme, että sen listan perässä juokseminen veisi liikaa aikaa. Kiersimme järjestyksessä ja totta kai hieman panimoiden mukaan valikoimme mitä ensin.

Perjantain 1. kierroksella maistoimme 34 olutta. Toisella kierroksella 42 olutta. Ja lauantain 1. kierroksella 48 olutta ennen kuin piti juosta laivalle. Pari saattoi jäädä listalta, mutta parin päivän saldo oli 124 erilaista olutta.

Tässä kohtaa hätäisempi voisi ajatella, että nyt on juotu ja paljon. Mutta täällä laatu korvasi määrää. Juomia kaadettiin lasiin noin desin verran. Ja me sitten porukassa 3-4 hengen kesken kierrätimme laseja. Pahimmat kaadettiin hörppäsyn jälkeen menemään ja parhaita nautittiin hieman enemmän. Tämän jälkeen porukassa vähän analysoitiin ja kiisteltiin makuasioista 😀

Eli kyseessä oli maistelu, ei kännääminen. Sekin tosin olisi onnistunut, mutta sen olisi hoitanut Tallinnassa paljon halvemmalla. Jos nyt mietit voiko 124 oluen maistelusta jäädä mitään käteen ja erottaako makuja niin kyllä. Makuskaala oli niin laidasta laitaan, että jokaisesta erotti joko ominaismaun tai sitten jotain extraa. Ja omista lempilajeista kyllä tietää pienelläkin maistolla onko se hyvä vai huono. (Tosin 20% tumman oluen jälkeen hyväkään pils ei maistu kuin vedelle.)

Parhaat tärpit

Untappdiin neljän pisteen tai sen yli oluita omaan makuun löytyi seuraavasti:

Eli tälle listalle kelpasi 26/124 maistamistani.

Festripaikalla hyödynnettiin hienosti Untappd-palvelua. Parhaiten pisteitä saaneet oluet päivittyivät taululle lähes reaaliakaisesti. Hieno ominaisuus, mutta toisaalta kärjessä olleet oluet loppuivat aina ensimmäisenä. Mekin kävimme pariin otteeseen katsomassa, oliko kärjessä jotain mitä pitäisi käydä hakemassa ennen kuin loppuvat.

Summa summarum

Erittäin hieno tapahtuma, ensi vuonna uudelleen! Jos haluat paikalle, niin muista olla varaamassa lippuja heti kun tulevat myyntiin.