Oluet,  Ulkomailla

Rīga Pours -olutfestivaali Riikassa

Huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna Riikassa järjestettiin ensimmäistä kertaa uusi oluttapahtuma Rīga Pours. Ostin lipun tapahtumaan joulukuussa ja sen jälkeen vähän unohdin koko jutun kevään muiden menojen alle. Nopeat liikkeet ovat kuitenkin näyttäviä ja tästä tuli suhteellisen pikainen visiitti Riikaan. Lähdin siis perjantaina kohti Riikaa ja paluulennon olin varannut launtai-illaksi takaisin Tampereelle.

Sinällään tänne olisi voinut tehdä päiväreissun lentäen Tampereelta, mutta sellainen 05.20-02.00 olisi ollut vähän turhan pitkä päivä oluen parissa.

Tapahtuma oli huomattavasti pienempi kuin Tallinnan craft beer weekend. Ja suomalaisia oli huomattavasti vähemmän. Pari porukkaa, pari pariskuntaa ja minä. Noin nopeasti laskien. Mutta en valita, päinvastoin 🙂

Esillä oli 20 panimoa, joilla oli 2-4 erilaista olutta tarjolla parissa hanassa. Sama idea kuin Tallinnassa eli noin 40 euron päivälipulla olisi saanut juoda niin paljon kuin ehtii. Minä kuitenkin panostin määrän sijaan laatuun ja valkkasin Untappdin kanssa parhaat ensimmäisenä.

Illan parhaat oluet

Untappdiin tältä reissulta jäivät maininnan arvoisina seuraavat:

Tuo Evilin Nomadic Approach oli varmaan illan odotetuin tuote. Panimon työntekijä arvioi, että seiskan maissa vaihtaa oluen hanaan ja siitä lähtien siinä oli koko ajan useamman ihmisen jono.

Tuomio

Suosittelen Riga Poursia kohteeksi olutmatkalle! Tapahtuma oli astetta pienempi, mutta erittäin monipuolinen ja lämminhenkinen. Ei tungosta, ei kiirettä. Valikoima oli hyvä ja tarjolla oli myös huokean hintaista street foodia. Oman vaivansa tietty tekee matka Riikaan, mutta eipä siitä muodostunut ongelmaa näinkään pikaiselle keikalle.

Erityistä plussaa paikalla olleille ulkomaalaisille panimoille. Tässä sitä ihmettelee, miksei Suomen tapahtumiin tule suhteessa samanlaista kattausta. (Olutexpo on ollut käymistäni ainoa, jossa ulkomaalaiset ovat olleet isommalla joukolla paikalla.)

Riikan pienpanimoravintolat

Perjantaina oli muutamassa keskustan ravintolassa tapahtuman Tap takeover -etkot. Eli hanat täynnä jonkun tietyn panimon oluita. Ensimmäisenä poikkesin Easy Beerissä. Siellä oli puolet hanoista Amagerin tuotteita.

Erikoisuutena tässä ravintolassa oli itsepalveluhanat. Baarimikko antoi kortin, jolla täpättiin hanan näyttöä, täytettiin lasia halutun verran ja hinta kirjaantui kortille. Ja lähtiessä sitten kuitattiin velka kortilta. Mukavan luottavaista, itse vaatisin etukäteislataamisen, josta sitten voisi vähentää saldoaan. Ja haluaisin myös nähdä tälläisia hanoja täällä meidän holhousvaltiossamme. Ehkä joku päivä…

Toisena paikka poikkesin Miezis & Kompānija:ssa. Siellä puolet hanoista oli tynnyröity Warpigin ja Mikkellerin tuotteilla.

Täällä juttelin baarimikon kanssa ja hän kertoi, että tämä pienpanimohomma on aika uusi juttu Latviassa. Oluet ovat huomattavasti kalliimpia kuin paikallinen bulkkitavara, eikä meinaa oikein mennä kaupaksi kun pidetään ryöstöhintaisena. Toisaalta hintataso oli edelleen huomattavasti Suomea halvempi. Mutta jostain sen kulttuurin on lähdettävä eteenpäin. Ehkä tämä Riga Pourskin auttaa tämän pohjan luomiseen.

Perjantain ruokapuolesta vastasi Street burgers -ravintola. Erittäin hyvä burgeri ja tarjolla oli yllättävän hyvä olutvalikoima ruokaravintolaksi. Tämä oli siis varsin hyvä paikka aloittaa reissun maistelut.

Entäpä Riika?

Tämä oli ensimmäinen visiittini Riikaan, mutta kaupunkin näytti sen verran kauniilta, että sinne voisi tehdä uudemmankin reissun. Varsinkin kun Tampereelta on niin helppo yhteys sinne. (Miinus aamuherätys.)